Keluarga Ki Hariyadi 2005

Informasi mengenal Keluarga Mas Eki Lebih Jauh

2005/5/25

Metode Quantum Teaching

@ 10:05 AM (118 months, 27 days ago)

Cerahkan Dunia Pendidikan Dengan Metode Quantum Teaching

Oleh: Rasyid Ridho

Seiring perkembangan zaman, dunia pendidikan juga memerlukan berbagai inovasi. Hal itu penting dilakukan untuk kemajuan kualitas pendidikan, tidak hanya pada tataran teori tapi sudah bisa diarahkan kepada hal yang bersifat fraksis.

Diakui atau tidak (meski masih belum ada penelitian konkret), banyak yang merasa sistem pendidikan terutama proses belajar mengajar, membosankan. Dalam sebuah situs di internet ditulis, fakta yang terjadi akhir-akhir ini ada banyak keluhan murid tentang pendidikan. Di antaranya, murid menganggap pendidikan saat ini kurang memberikan kebebasan berpikir, banyak hapalan, mata pelajaran banyak mengejar kurikulum, mengajarkan pengetahuan bukan keterampilan, dan banyak mengajarkan logika tanpa melibatkan emosi.

Seiring dengan perkembangan dunia pendidikan, ditemukan sebuah pendekatan pengajaran yang disebut dengan Quantum Teaching, dikembangkan oleh seorang guru dalam pembelajaran. Quantum Teaching sendiri berawal dari sebuah upaya Dr Georgi Lozanov, pendidik asal Bulgaria, yang bereksperimen dengan suggestology. Prinsipnya, sugesti dapat dan pasti mempengaruhi hasil belajar.

Pada perkembangan selanjutnya, Bobbi de Porter (penulis buku best seller Quantum Learning dan Quantum Teaching), murid Lozanov, dan Mike Hernacki, mantan guru dan penulis, mengembangkan konsep Lozanov menjadi Quantum Learning. Metode belajar ini diadopsi dari beberapa teori. Antara lain sugesti, teori otak kanan dan kiri, teori otak triune, pilihan modalitas (visual, auditorial, dan kinestetik) dan pendidikan holistik.

Konsep itu sukses diterapkan di Super Camp, lembaga kursus yang dibangun de Porter. Dilakukan sebuah penelitian untuk disertasi doktroral pada 1991, yang melibatkan sekitar 6.042 responden. Dari penelitian itu, Super Camp berhasil mendongkrak potensi psikis siswa. Antara lain peningkatan motivasi 80 persen, nilai belajar 73 persen, dan memperbesar keyakinan diri 81 persen.

Sekolah yang didirikan de Porter itu, menjadi pusat percontohan tempat metode Quantum dipraktikkan. Remaja, karyawan, eksekutif perusahaan, menjadi murid di sekolah ini. Tujuannya satu: menjadi manusia baru. Pada akhirnya Quantum Learning itu kembali disempurnakan menjadi Quantum Teaching. Itulah sebabnya Jack Canfielf, penulis buku Chicken Soup of the Soul mengatakan, metode ini akan mengobarkan kembali api yang ada di dalam diri Anda.

Quantum Teaching bahkan menggugat cara mengajar yang selama ini dilakukan secara ‘turun temurun’.

Persamaan Quantum Teaching ini diibaratkan mengikuti konsep Fisika Quantum yaitu:

E = mc2

E = Energi (antusiasme, efektivitas belajar-mengajar,semangat)

M = massa (semua individu yang terlibat, situasi, materi, fisik)

c = interaksi (hubungan yang tercipta di kelas)

Berdasarkan persamaan ini dapat dipahami, interaksi serta proses pembelajaran yang tercipta akan berpengaruh besar sekali terhadap efektivitas dan antusiasme belajar pada peserta didik.

Kata Quantum sendiri berarti interaksi yang mengubah energi menjadi cahaya. Jadi Quantum Teaching menciptakan lingkungan belajar yang efektif, dengan cara menggunakan unsur yang ada pada siswa dan lingkungan belajarnya melalui interaksi yang terjadi di dalam kelas.

Bila metode ini diterapkan, maka guru akan lebih mencintai dan lebih berhasil dalam memberikan materi serta lebih dicintai anak didik karena guru mengoptimalkan berbagai metode.

Apalagi dalam Quantum Teaching ada istilah ‘Bawalah dunia mereka ke dunia kita, dan hantarlah dunia kita ke dunia mereka’. Hal ini menunjukkan, betapa pengajara dengan Quantum Teaching tidak hanya menawarkan materi yang mesti dipelajari siswa. Tetapi jauh dari itu, siswa juga diajarkan bagaimana menciptakan hubungan emosional yang baik dalam dan ketika belajar.

Selain itu, ada beberapa prinsip Quantum Teaching, yaitu:

1. Segalanya berbicara, lingkungan kelas, bahasa tubuh, dan bahan pelajaran semuanya menyampaikan pesan tentang belajar.

2. Segalanya bertujuan, siswa diberi tahu apa tujuan mereka mempelajari materi yang kita ajarkan.

3. Pengalaman sebelum konsep, dari pengalaman guru dan siswa diperoleh banyak konsep.

4. Akui setiap usaha, menghargai usaha siswa sekecil apa pun.

5. Jika layak dipelajari, layak pula dirayakan, kita harus memberi pujian pada siswa yang terlibat aktif pada pelajaran kita. Misalnya saja dengan memberi tepuk tangan, berkata: bagus!, baik!, dll.

Lebih jauh, dunia pendidikan akan semakin maju ke depannya. Sebab, Quantum Teaching akan membantu siswa dalam menumbuhkan minat siswa untuk terus belajar dengan semangat. Apalagi Quantum Teaching juga sangat menekankan pada pentingnya bahasa tubuh. Seperti tersenyum, bahu tegak, kepala ke atas, mengadakan kontak mata dengan siswa dan lain-lain. Humor yang bertujuan agar KBM tidak membosankan.

Guru juga perlu memiliki Emotional Intelligence, yaitu kemampuan kita untuk matang mengelola emosi.

Alumnus Fakultas Tarbiyah IAIN Antasari,
tinggal di Banjarmasin
e-mail: smartbjm@indo.net.id


Copyright © 2003 Banjarmasin Post

Comment(s) »

  1. aku sangt suka membaca artikel yang kamu buat

    Comment by midad— 2005/06/10 @ 09:44 AM — (Reply)

  2. I read this post fully concerning the comparison of latest and preceding technologies, it\'s amazing article.

    Comment by Bridget— 2015/01/19 @ 04:03 AM — (Reply)

  3. Unquestionably believe that which you stated.

    Your favorite reason appeared to be on the internet the easiest thing to be aware of.
    I say to you, I certainly get irked while people think about
    worries that they plainly do not know about. You managed
    to hit the nail upon the top and also defined out the
    whole thing without having side effect , people can take a signal.
    Will probably be back to get more. Thanks

    Comment by Cleo— 2015/01/19 @ 04:29 PM — (Reply)

  4. While its not life threatening it is painful and
    can be damaging to your self esteem as it\'s visible to everyone.
    People that wear dentures are particularly prone to contacting this infection. Cheilosis is a quite common pores and skin situation that causes dry pores and skin around the mouth.

    Comment by oral candidiasis in Hiv patients— 2015/02/25 @ 06:59 PM — (Reply)

  5. By the way, makasih udah meng-ekspos tulisan saya. Saya nggak nyangka bakalan ada merespon tulisan saya. Sekali lagi terimakasih

    Comment by Rasyid Ridho— 2005/06/10 @ 09:46 AM — (Reply)

  6. Wow, marvelous blog format! How long have you been running a blog for?

    you make running a blog look easy. The full glance of your site
    is fantastic, let alone the content material!

    Comment by crostata alla nutella— 2015/01/11 @ 01:59 PM — (Reply)

  7. Local - Net360-Last September 2010, Google announced at a New York trade show that You
    - Tube had become the number two (#2) search engine on the internet and that by 2015 about 50%
    of all online ads would be pay per view videos. This might include SMS marketing, mobile application development, and mobile site development among other things.

    With the increased availability of 4G networks, and download speeds
    of up to 12 Mbps, streaming a video from You - Tube could take
    as little as a few seconds.

    Comment by make real money online 2014— 2015/02/09 @ 09:31 AM — (Reply)

  8. We are able to present characteristics forfree to everyone who chooses to obtain our
    awesome resource to all-the VIP.|above, it is not blame, but it won\'t be forever|it won\'t be permanently, although above,
    it is free|it will not be Enter the required secrets, all you\'ve got
    to-do would be to connect your cellular product and luxuriate
    in Collide of Clans Hack!|it\'s not blame, nevertheless it defintely won\'t be
    forever|it defintely won\'t be permanently, although it\'s free|it defintely won\'t be Full of buildings
    and effective troopers to grow, Deviate of Clans is manufactured better when you discover the places to be
    ruled by the ability.

    Comment by clash of clans cheats gems— 2015/02/28 @ 11:08 PM — (Reply)

  9. Mas rasyid tulisan ini bagus makanya saya sebarkan biar banyak yang bisa membacanya. mohon maaf saya hanya memasang saja di web saya. salam kenal.

    Comment by eki— 2005/06/13 @ 07:06 AM — (Reply)

  10. I am extremely impressed with your writing skills as well as with the format on your
    weblog. Is that this a paid subject or did you
    customize it yourself? Either way stay up the excellent high quality
    writing, it is rare to see a nice blog like this one nowadays..

    Comment by מנעולנות בכפר סבא— 2015/01/03 @ 09:01 PM — (Reply)

  11. saya suka tulisannya, Insyaallah ini akan menambah wawasan saya terhadap Quantum Teaching

    Comment by desy— 2005/07/26 @ 03:48 AM — (Reply)

  12. Research has shown that people who ate healthy salads before a meal ended
    up eating fewer calories during that meal. Triphala Choorna benefits us through its detoxifying powers.
    You\'re more apt to take seconds if the food is within easy reach.

    Comment by fat loss factor review— 2015/02/08 @ 09:43 PM — (Reply)

  13. cha' achid, artikel yang pian tulis bagus, selain nambah pengetahuan sekalian nambah referensi toex skripsi ulun.

    Comment by ridha PBA'02— 2005/07/31 @ 09:05 PM — (Reply)

  14. I have read so many articles regarding the blogger lovers except this paragraph is
    really a fastidious post, keep it up.

    Comment by jobs that is hiring— 2014/10/25 @ 07:14 PM — (Reply)

  15. One important factor that might influence appetite control will be
    the notion of food cravings. Including snacks as well as just one piece of food, because following the week once you
    review your food diary, you may be shocked
    at just how much food you consumed. It is additionally possible that rather than losing you get
    a little weight.

    Comment by excessive weight loss and diabetes— 2014/12/22 @ 12:20 AM — (Reply)

  16. cha' achid, artikel yang pian tulis bagus, selain nambah pengetahuan sekalian nambah referensi toex skripsi ulun.

    Comment by ridha PBA'02— 2005/07/31 @ 09:05 PM — (Reply)

  17. energi kuantum memang wacana dunia baru yang merubah & merekonstruksi pemahaman dunia mengenai interconectedness manusia dengan dirinya, alamnya dan penciptanya. antara materi, energi, & cahaya dalam perbendaharaan-NYA. Bukankah (Materi + energi)x cahaya = alam.

    Comment by lyvan— 2005/08/03 @ 04:01 PM — (Reply)

  18. Well. Not to additional self-market, but to clarify: my blog is about male submission— NOT female domination.

    Comment by http://www.myxbox.net/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=J00N— 2015/01/26 @ 08:48 AM — (Reply)

  19. An impressive share! I have just forwarded this onto a co-worker who was
    conducting a little homework on this. And he actually bought me
    dinner because I found it for him... lol. So allow me to reword this....
    Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending the time to discuss this issue here on your
    site.

    Comment by אריק מנעולים בהוד השרון— 2015/02/18 @ 02:11 AM — (Reply)

  20. Topik tentang quantum teaching pas sekali dengan metode yang akan saya gunakan untuk tesis pendidikan saya. mungkin bila anda punya tulisan lain tentang quantum teaching, saya akan sangat berterima kasih bila anda mau berbagi dengan saya.

    Comment by putri— 2005/08/18 @ 02:40 AM — (Reply)

  21. Wah banyak juga sahabat-2 yang menikmati tulisan mas ridho, oh ya untuk mbak putri jika tertarik tulisan yang lain email aja ke mas ridho di smartbjm@indo.net.id.

    Oke
    Salam Manis

    Comment by eki— 2005/08/30 @ 02:25 AM — (Reply)

  22. What\'s up everyone, it\'s my first pay a visit at this site,
    and post is genuinely fruitful in favor of me, keep up posting such articles or reviews.

    Comment by החלפת צילינדר ברמת גן— 2015/02/20 @ 04:35 AM — (Reply)

  23. Did anyone know…Supercell makes MONEY30 Mil bucks
    on a monthly basis from their activities Hay-Day and Clash
    of Clans.

    Comment by hay day hack— 2015/02/28 @ 01:31 AM — (Reply)

  24. saya sngt terkesan dengan tulisan tersebut saya mau tanya bagaimanja trik mengaja r yang efektif dalam mengajar fisika agar tidak membosankan.

    Comment by arif— 2005/09/12 @ 03:37 AM — (Reply)

  25. Thanks , I have recently been searching for info approximately this subject for
    a long time and yours is the best I\'ve discovered till now.
    But, what in regards to the bottom line? Are you sure about the supply?

    Comment by https://www.youtube.com/watch?v=ved-kIc98N0— 2014/12/31 @ 05:37 AM — (Reply)

  26. Hello my loved one! I wish to say that this post is amazing,
    great written and come with almost all vital infos. I\'d like to peer more posts like this .

    Comment by Caridad— 2015/01/15 @ 05:49 AM — (Reply)

  27. Makasih banget atas responnya thd tulisan saya. Btw saya tdk di Smart FM lagi sekarang saya ngajar. Email saya rasyid_ridho12@yahoo.com.
    Utk yg punya blog makasih banget dah publish artikel saya. Salut buat bapak. Salam kenal dari saya..!
    Sekali lagi thx...!

    Comment by rasyid ridho— 2007/09/19 @ 02:32 AM — (Reply)




  28. Comment by noviardi awiskarni— 2007/09/23 @ 11:34 PM — (Reply)

  29. And you know, I believe that\'s a great way to delight in video games, and
    to get pleasure from life in basic.

    Comment by The Gaming blog— 2015/01/13 @ 03:46 PM — (Reply)

  30. whoah this weblog is magnificent i like studying your articles.
    Keep up the great work! You know, a lot of persons are searching round for this info,
    you could help them greatly.

    Comment by http://filthyfeud4432.jimdo.com/— 2015/01/21 @ 10:28 PM — (Reply)

  31. I could not resist commenting. Exceptionally
    well written!

    Comment by חנות מנעולים באזור כפר סבא— 2015/02/18 @ 02:02 AM — (Reply)

  32. Beginning inside the game you can purchase a flat for MONEY1000, to give a notion of scale to you.

    Comment by kim kardashian hollywood hack— 2015/02/28 @ 05:56 AM — (Reply)

  33. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something which
    I think I would never understand. It seems too complex and very broad
    for me. I\'m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

    Comment by חוליה חשובה— 2015/02/18 @ 10:44 PM — (Reply)

  34. Howdy! This is my first visit to your blog! We are a
    team of volunteers and starting a new initiative in a community in the same
    niche. Your blog provided us useful information to work on. You have done a outstanding
    job!

    Comment by טכנאי מזגנים בתל אביב— 2015/02/17 @ 07:06 PM — (Reply)

  35. Tulisannya bagus pak Rasyid..saya jadi terinspirasi untuk membuat skripsi saya tentang quantum teaching...
    mohon masukan nya ya pak :razz:

    Comment by REndya— 2011/11/09 @ 09:58 AM — (Reply)

  36. :wink:
    very good article
    what a brand new information!!!!
    i really really interested in this topic..

    Comment by uyunk— 2007/11/20 @ 10:45 PM — (Reply)

  37. Comment by putra— 2008/01/23 @ 08:40 AM — (Reply)

  38. Very nice post. I simply stumbled upon your blog and wished to
    say that I have really enjoyed browsing your blog posts.
    After all I\'ll be subscribing for your rss feed and I am
    hoping you write again soon!

    Comment by Wyoming e verify requirements by state— 2014/10/24 @ 04:04 PM — (Reply)

  39. menarik sekali mengenai quantum ini...karena saat ini sistem pendidikan kita kurang aplikatif...tidak orientasi pada proses tapi langsung hasil..dan instan lagi
    salam riswanto
    www.autismaterapi.blogspot.com
    terapi anak berkebutuhan khusus terbukti dan bisa dibuktikan

    Comment by haris— 2008/03/17 @ 11:48 AM — (Reply)

  40. I don\'t even know how I ended up here, but I thought
    this post was good. I do not know who you are but certainly you are going to
    a famous blogger if you are not already ;) Cheers!

    Comment by cold cash— 2014/12/16 @ 05:56 AM — (Reply)

  41. Metode apaan, cuma diatas kertas aja. Tapi di lapangan gak dilaksanain. Seharrusnya benar2 dilakasanakan, jangan cuma ngomong doang. Tapi ternyata lebih bagus yang gak pakai metode ini.

    Comment by Doni— 2008/03/19 @ 01:20 AM — (Reply)

  42. The types that are available are numerous and you can choose your
    pick from the ones that range from hand press models to ones that are electrically operated.
    Outside cleaners have to do a good job, or they don\'t get invited back.
    Here, the Caves hotel multiplies your joy with amazing views.

    Comment by professional juicer machine— 2015/03/01 @ 02:29 AM — (Reply)

  43. thank, dari pada baca yang punya bobi de poter, lieur!

    Comment by — 2008/04/25 @ 11:24 PM — (Reply)

  44. :lol:
    metode ini sangat bagus dan aplikatif. namun ada hal yang perlu dimiliki bagi seorang quantumer (he he he) yaitu Paradigm shift. ketika seseorang masih berpola pikir lama atau kenvensional maka dia tidak akan bisa melaksanakan pendekatan ini.
    salam kelimpahan perubahan.

    Comment by Abiezie— 2008/06/03 @ 12:08 AM — (Reply)

  45. :idea:
    menurut mu quantum teaching sebuah metode atau strategi?

    Comment by yuni— 2009/07/29 @ 09:50 AM — (Reply)

  46. So a good SEO tactic is to use an article marketing service
    which will see that articles are written and published in a number of places thus increasing the link count
    and these will in turn attract traffic to the site which improves the page rank.
    As mentioned above, this is what the majority of businesses focus on when they discuss a search marketing
    objective. The search engines\' automatic crawlers check this file and ignore any files and directories listed
    there, speeding up their progress.

    Comment by best seo companies— 2015/02/03 @ 10:56 PM — (Reply)

  47. Maps, Addresses and Driving Directions to important
    places such as: Local Hospital Emergency Medical or \"Walk-In\" Clinics; Bank,
    ATM and Money Exchange; Airport, Train Station,and Bus Stations; Post Office, Fed -
    Ex, UPS or other Express Mailing Businesses;
    Grocery Stores, Butcher, Baker, Liquor Stores,
    or other Essential Stores; Internet Caf or Business Center; Recommended Restaurants, Cafes, Clubs, or Thoroughfares;
    Local Places of Worship with phone numbers. They are very inexpensive and can be found at your local department
    or hardware store. Keep away from any company which has a huge amounts of problems.

    Comment by מסגריות בתל אביב— 2015/02/17 @ 10:57 PM — (Reply)

  48. windows 8 tablet cheap cytotec online purchase canadian pharmacy no rx

    Comment by MichealGaph— 2014/05/15 @ 08:33 PM — (Reply)

  49. 24 hour pharmacy virginia beach viagra robert young mental health center

    Comment by Charlieki— 2014/05/17 @ 04:51 PM — (Reply)

  50. where to get prescription glasses lasix pret medicine for sinus pressure

    Comment by JosephTale— 2014/07/18 @ 01:49 AM — (Reply)

  51. doctor who episodes free http://ustb.edu.pk/logs/tadapox-online.html natural pills for depression

    Comment by Robertsr— 2014/07/27 @ 10:53 AM — (Reply)

  52. We absolutely love your blog and find a lot of your post\'s to be exactly
    what I\'m looking for. Does one offer guest writers to write content for you?
    I wouldn\'t mind producing a post or elaborating on a number of the subjects you write in relation to here.
    Again, awesome site!

    Comment by Asa— 2015/01/08 @ 10:22 PM — (Reply)

  53. Who can say nno the benefits of this lean green veggie.
    This is true since you need to have so much discipline and commitment.
    My name is Gergana Ganeva and I am the owner of website calked Healthy
    Body Exercises at.

    Comment by dr oz juicing for weight loss— 2015/01/31 @ 04:32 PM — (Reply)

  54. main line health employee site ephedra without rx best pill for erectile dysfunction ephedra without rx

    Comment by JeremyRab— 2014/08/27 @ 04:14 AM — (Reply)

  55. What\'s up to all, the contents existing at this website are in fact awesoime ffor people
    experience, well, keep up the nnice work fellows.

    Comment by Get the details at Wikipedia UK— 2014/09/06 @ 11:42 PM — (Reply)

  56. Most of us tend to be a little bit concerned about the
    dog food that we are giving to our pet. There are also foods
    that can be offered by placing them on bird tables or bird baths.

    The program also started the Black Footed Ferret Genome Resource
    Bank, where sperm is collected from male ferrets for future
    breeding.

    Comment by Taste of the wild dog food review taste of the wild dog food— 2015/02/01 @ 05:53 AM — (Reply)

  57. drugstore under eye corrector [url=http://zolpidem.comunidades.net/]comprar zolpidem sin receta[/url] wells fargo bank near me

    Comment by Roberthats— 2015/02/14 @ 06:17 PM — (Reply)

» Leave a comment


:mrgreen: :neutral: :twisted: :arrow: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :idea: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad: :!: :?:

Preview:

You say:

To prevent spam, please type in the exact word you see in this image: CAPTCHA
To refresh the image, click here. Otherwise, contact us.

  • Your E-mail address is never displayed. If you enter it, it will only be visible to the blog author
  • Since there already are over 25 comments to this post, your eventual comment will no longer trigger a notification e-mail to the persons that commented before you.
  • The line and paragraph breaks automatically